Winter: juist een goede tijd om zonnepanelen aan te schaffen!

De dagen zijn kort, de zonkracht is zwak. De winter zorgt voor lage opbrengsten van kilowatturen. Maar hoeveel is dat nu eigenlijk? Of kan ik ook in de winter volop genieten van mijn zonnepanelen?

 

Zijn zonnepanelen in de winter wel rendabel?

Zonnepanelen zetten licht om in energie en veel mensen stellen ons dan ook de vraag of hun zonnepanelen wel rendabel zijn in de winter. Het klopt inderdaad dat zonnepanelen het meest opbrengen in de zomer bij direct daglicht, maar dat betekent niet dat de panelen in de winter niet rendabel zouden zijn. Zonnepanelen werken op licht en wekken dus het hele jaar energie op, ook bij bewolkt weer. Hiervoor hoeft de zon dus niet te schijnen. In de periode van maart tot oktober brengen zonnepanelen nog steeds 30% van de jaarlijkse energie op. De overige 70% wordt tussen april en september opgewekt. Het is dus waar dat de panelen in de zomer meer rendement leveren, maar misschien niet zo veel meer als je in eerste instantie zou verwachten.

Kan ik niet beter wachten tot de zomer met het aanschaffen van zonnepanelen?

Die vraag krijgen we wel vaker. Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk je te realiseren dat je zonnepanelen voor de lange termijn hebt en niet alleen in de zomer. Je hebt ieder jaar te maken met verschillende seizoenen dus kun je de zonnepanelen net zo goed in de winter aanschaffen. Dan zijn ze gebruiksklaar in de lente wanneer de dagen langer worden en je weer optimaal kunt genieten van de opbrengst van energie.

Waar moet ik op letten?

Als je jouw zonnepanelen maximaal wilt benutten in de winter is het slim om op het volgende te letten:

In de winter heb je te maken met een laagstaande zon. Dit betekent dat gebouwen of bomen uit de omgeving al snel lange schaduwen over je zonnepanelen kunnen creëren. Hetzelfde kan gebeuren met schoorstenen en satellietschotels. Bij platte daken kan zelfs de schaduw van je eigen zonnepanelen effect hebben op het rendement. Een juiste plaatsing van de zonnepanelen is dan ook essentieel. Schakel daarvoor altijd een betrouwbare vakspecialist in! Deze kan de zonnepanelen zo installeren dat ze een maximaal rendement opleveren.