Monokristallijn- polykristallijn of dunne flim zonnepanelen

Monokristallijn of polykristallijn of dunne film zonnepanelen? 

Bij de aanschaf van zonnepanelen heeft u bij NoCo2 om te kiezen voor drie verschillende technieken van zonnepanelen.

  1. Monokristallijne zonnepanelen
  2. Polykristallijn zonnepanelen
  3. Dunne film zonnepanelen

Om u te helpen een keuze te maken zetten we de verschillen op een rijtje. Hopelijk wordt de beslissing zo iets eenvoudiger tijdens het voorbereiden en de aanschaf van uw zonnestroominstallatie. Er zijn nog meer soorten zonnepanelen alleen zijn deze minder interessant vanwege de prijs en beschikbaarheid.

Het hoofdbestanddeel van beide type cellen is silicium, hetzelfde materiaal waar computerchips ook van gemaakt zijn. Er is een enorme hoeveelheid van dit materiaal op de aarde te vinden, het wordt echter niet in zijn ruwe vorm gevonden maar gewonnen uit silica beter bekend als zand! Er zijn diverse manieren om het silicium uit het zand te halen de meest gebruikte manier is door het zand te verhitten. De vloeibare silicium die vrijkomt wordt afgekoeld en daar ontstaat eigelijk het basisverschil tussen de beide soorten cellen.

 

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijn-zonnepaneelIn het geval van de monokristallijne cellen wordt het hete materiaal heel langzaam afgekoeld waardoor er één groot kristal ontstaat (mono is één). Wanneer het kristal afgekoeld en dus hard geworden is worden er staven van gemaakt en vervolgens dunne plakjes van gezaagd. Door het langzaam afkoelen tot één kristal ontstaat is er een mooie egale structuur wat een voordeel is voor het rendement van de cel, de omzetting van licht naar stroom is efficiënter. De egale structuur en de zwarte kleur zijn typische verschillen van de monokristallijne cellen ten opzichte van de poly cellen. Doordat het proces van afkoeling langere tijd in beslag neemt is de prijs van dit type cel vaak wat hoger.

 

 

Polykristallijne zonnepanelen
Polykristallijn-zonnepaneelBij dit type cellen is het gesmolten silicium een stuk sneller afgekoeld en heeft het materiaal geen tijd om één kristal te vormen maar vormen zich meerdere kleine kristallen (poly betekend veel). Polykristallijne cellen worden overigens ook vaak vervaardigd van restanten silicium die opnieuw gesmolten worden. Deze restanten kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de computerchip industrie. De verdere verwerking is hetzelfde dus ook hier worden staven en plakken van gezaagd en worden de cellen verder verwerkt tot zonnepanelen. Dat de polykristallijne cellen uit meerdere kristallen bestaan is duidelijk te zien. De cellen lijken uit allemaal kleine stukjes te zijn opgebouwd, tevens zijn ze anders van kleur namelijk helder blauw. De opbrengst van een dergelijke cel ligt een stukje lager dan bij de mono variant. Voordeel is dat de prijs ook wat lager is.

 

Dunne film zonnepanelen
Dunne film zonnepanelen worden ook wel thin film zonnepanelen genoemd. Deze zonnepanelen worden onder andere gemaakt van Cadmium Telluride en zijn in tegenstelling tot de bekende poly- of monokristallijn zonnepanelen dunner en hebben een fraaier uiterlijk. CdTe zonnepanelen zijn daarnaast 100x lichtgevoeliger dan poly- of monokristallijn panelen. Dit biedt een groot voordeel, want door de hogere lichtgevoeligheid bij zonnepanelen is het omslagmoment van aanvang van productie (’s morgens) eerder en stoppen van productie (’s avonds) later. Dit betekent dat er gedurende een lange periode per dag energie opgewekt kan worden met CdTe panelen. Daarnaast produceren CdTe zonnepanelen beter bij minder goede lichtomstandigheden, zoals mist, schemering, e.d.