• Nijbracht 148
  • 7821 CE Emmen
  • 0591 - 820252
  • info@noco2.nl

Tweezijdige zonnepanelen werken twintig procent beter

Tweezijdige zonnepanelen worden steeds populairder; in 2030 is de helft van alle zonnecellen tweezijdig. Een nieuwe formule laat zien dat de cellen tot wel twintig procent beter werken dan gewone zonnecellen.

De formule van de Amerikaanse Perdue University voorspelt precies hoeveel een zonnepaneel oplevert, afhankelijk van het terrein en land waar hij in staat.

Terugverdientijd van zonnecellen
De terugverdientijd van een zonnepaneel is een heikel punt. Die hangt af van salderingsregelingen, de stand der techniek, hoeveelheid cellen, enzovoort. Met de beschikbare kennis maak je een grove schatting en je hoopt daarmee dat de investering in duurzame stroomopwekkers zich binnen afzienbare tijd terugverdient.

Maar de techniek staat niet stil, en er komen nieuwe soorten zonnepanelen aan. Zo zijn er tweezijdige zonnecellen, die aan beide kanten energie op kunnen wekken. Deze panelen vangen niet alleen het directe zonlicht op, maar ook het licht dat gereflecteerd wordt door het oppervlak waar het paneel op staat. Maar hoe veel beter ze werken dan gewone zonnepanelen, bleef tot nu toe lastig exact te bepalen.

Vijftien tot twintig procent meer elektriciteit
De onderzoekers van Perdue University hebben nu, na een heleboel simulaties en metingen, een formule gevonden die de efficiency van een (tweezijdig) zonnepaneel berekent. Wat blijkt? Gemiddeld leveren de panelen vijftien tot twintig procent meer elektriciteit op.

De opbrengst hangt van allerlei zaken af: hoeveel cellen je per paneel installeert, of je het paneel verticaal of schuin neer zet, en wat de ondergrond is waar de panelen op staan. Beton reflecteert meer licht dan grasland, en een verticaal opgesteld paneel vangt meer zon dan een schuin paneel.

Helft van de zonnecellen tweezijdig
De formule komt volgens de onderzoekers net op tijd. Nu gewone zonnepanelen de grenzen van hun kunnen bereiken en niet veel goedkoper meer worden, is er een nieuwe techniek nodig. Tweezijdige zonnecellen zouden in 2030 de helft van alle zonnecellen uitmaken.

Op zoek naar duurzame oplossingen of energie besparing?